پولیپ بینی

در پاسخ به این سوال که دقیقا پولیپ چیست باید بگوییم که بافت های غیر سرطانی هستند که در مجرای بینی و سینوس ها رشد می کنند. شکل ظاهری آن ها مانند قطرات اشک یا دانه های انگور هستند که در مجاری یاد شده آویزان اند. مشکلاتی نظیر تنگی نفس و آسم، انواع آلرژی های تنفسی، حساسیت های دارویی، بیماری و اختلالات ایمنیبه تشدید این بیماری دامن می زند. در بسیاری از مراجعین مشاهده شده است که پولیپ بینی علائم خاصی به همراه ندارد.

تجمع چند پولیپ در مجاورت هم، انسداد مجرای تنفسی را محتمل تر و فرد را با مشکلات تنفسی مواجه خواهد کرد. از جمله عوارضی که فرد آن را تجربه می کند می توان به آبریزش بینی، از بین رفتن حس بویایی ، مشکلات تنفسی و سایر عفونت ها در ناحیه اشاره کرد. ابتلا به عارضه پولیپ برای همه افراد امکان پذیر است. برای کنترل آن دکتر استفاده از داروهای خاصی و را پیشنهاد می دهد ، اما در بعضی موارد حاد جراحی بینی تنها راه چاره می باشد. یک نکته را از بهترین جراح بینی در تهران، دکتر علی عقیلی همواره در خاطر داشته باشید که حتی پس از درمان های موفقیت آمیز نیز امکان برگشت و عود مجدد آنها وجود دارد.

پولیپ بینی - دکتر علی عقیلی

پولیپ بینی چیست؟

پولیپ بینی در واقع توده های غیر سرطانی هستند که در بینی رشد می کنند. این توده ها معمولا هیچ دردی را به فرد متحمل نمی شوند و ممکن است به دلایل مختلفی به وجود بیایند. عمدتا بارزترین دلایل پولیپ بینی ، التهاب است که به خاطر آسم ، عفونت بینی و حلق ، آلرژی و غیره به وجود می آید. اصولا این توده ها ، درون حفره های بینی یا داخل سینوس ها ایجاد شده و رشد می کنند.

علائم پولیپ بینی چیست؟

پولیپ ها با علائمی شبیه عفونت مجرای تنفسی و سینوسی همانند سرما خوردگی رخ نمایی می کنند با این تفاوت که مدت زمان بیشتری برای برطرف شدن آن ها نیاز است. البته این سینوزیت های مزمن همیشه به وجود پولیپ ارتباط ندارد. از جمله علائمی که می گوید شما به پولیپ بینی مبتلا هستید عبارتند از :

  • آبریزش بینی
  • خر و پف کردن
  • مشکل مزمن تنفسی
  • وجود خلط پشت گلو
  • حس فشار در ناحیه صورت و پیشانی
  • درد ناشی از عفونت در دندان ها و فک بالا
  • کاهش و یا از بین رفتن کامل حس بوبایی که به تبع حس چشایی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر نشانه هایی یاد شده تا حدود ده روز به طور مداوم ادامه داشت ، گویای وجود پولیپ بینی می باشد. این نکته را در گوشه ذهن نگه دارید که علائم پولیپ و سینوزیت مزمن در اغلب بیماران یکسان است و مانند سرماخوردگی معمولی است. در صورتی که با تنگی نفس، دو بینی یا کاهش بینایی، یا محدود شدن حرکت دادن چشم ها، تب و بی حالی مواجه شدید می بایست فورا به پزشک مراجعه کنید.

علت پولیپ بینی چیست؟

با وجود پیشرفت های چشمگیر در عرضه پزشکی تاکنون پاسخ مناسبی به این موضوع که پولیپ بینی چگونه به وجود می اید، داده نشده است. اینکه چرا برخی افراد دوره های طولانی التهاب و تورم را تجربه می کنند و در حالی که در برخی افراد اینطور نیست از همان سوال های بی پاسخ می باشد. به طور کلی طبق نظر بهترین دکتر عمل بینی در تهران، علت ایجاد این عارضه را می توان به تغلیظ مخاط به علت تجمع مایع در ناحیه غشای مخاطی در بینی و یا سینوس ها ارتباط داد. در واقع شواهدی وجود دارد که در ان افراد مبتلا به پولیپ، نشانه های شیمیایی متفاوت در غشاهای مخاطی نسبت به افراد عادی دارند که همین موضوع باعث ری اکشن متفاوت سیستم ایمنی آن ها می شود.

افراد مستعد در ابتلا به پولیپ بینی

عمدتا در سنین بزرگسالی ، افراد با این بیماری مواجه می شوند. اما باید دقت کرد که برخی عوامل باعث می شود تا بروز این توده ها در آنها ، بیشتر و سریع تر اتفاق بیفتد. افرادی که مستعد ابتلا به پولیپ بینی هستند شامل:

  • افرادی که آسم دارند.
  • افرادی که دارای آلرژی های مختلف مانند آلرژی به آسپیرین یا آلرژی های قارچی هستند.
  • افرادی که دارای ورم آلرژیک یا تب یونجه می باشند.
  • کسانی که رینوسینوزیت مزمن دارند.
  • کسانی که با فیبروز کیستیک درگیر هستند.
  • افرادی که دچار عفونت های سینوسی مکرر یا سایر عفونت ها هستند.

پولیپ در کدام قسمت و در چه سنی رخ می دهد؟

با این حال که همه افراد در معرض ابتلا به این عارضه قرار دارند، اغلب در جوانان معمول تر است. اگر می خواهید بدانید که دقیقا در کدام قسمت مجاری تنفسی ، تشکیل پولیپ ها رایج است باید بگوییم که در هر جایی از سینوس و مجرای بینی مخصوصا نواحی نزدیک چشم، بینی و استخوان گونه احتمال رشد آن ها وجود دارد.

راه های تشخیص پولیپ

تاکنون متخصصان اعم از بهترین جراح بینی برای تشخیص پولیپ بینی در تهران از تکنیک های زیر بهره برده است؟

  1. معاینه بالینی
  2. آندوسکوپی
  3. سی تی اسکن
  4. ام آر آی و تست آلرژی

پولیپ بینی

عوامل موثر بر رشد پولیپ بینی

در مجموع عوارض التهابی و تورم سینوس ها به صورت طولانی مدت ریسک عود و پیشرفت پولیپ را محتمل خواهد کرد. از جمله دلایلی که به این امر دامن می زند می توان به موارد زیر اشاره کرد:

کمبود ویتامین دیآسم یا تنگی نفس: آسم نوعی بیماری است که در آن مسیر تنفس متورم و تنگ می شود و در آن تنفس به سختی امکان پذیر است.
در افردا حساس به آسپرین هستن پولیپ شدیدتر ومقاوم تر هستن

عفونت های قارچی سینوس ها: نوعی آلرژی است که به ذرات قارچ موجود در هوا ناشی از الودگی مرتبط است.

فیبروزسیستیک: نوعی بیماری ژنتیکی که در آن مایعات غلیظ و چسبنده ای به طور غیر طبیعی در بدن تولید می شود.

سندروم چرگ اشتراوس: تورم در رگ های خونی را برای بیمار رقم می زند.

وراثت و سابقه خانوادگی: این عامل نیز می تواند یکی از فاکتور هایی باشد که در پولیپ بینی موثر واقع می شود.

عوارض داشتن پولیپ

از آنجایی که پولیپ بینی شرایط غیرنرمالی را در تنفس فرد ایجاد می کند طبیعی است که باعث بروز عوارضی در بدن افراد شود. بنا به نظر دکتر خوب جراحی بینی در تهران، از جمله عوارض احتمالی این عارضه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • آپنه خواب

آپنه در واقع اشاره به حالتی دارد که در آن تنفس فرد منقطع می شود.

  • عود کردن آسم

پولیپ با بستن راه طبیعی تنفس آسم و تنگی نفس را شدت می دهد.

  • عفونت سینوس ها

عفونت سینوس و بروز سردرد های سینوزیت به وجود پولیپ ها ارتباط خواهد داشت.

راه های پیشگیری از بیماری

با رعایت موارد زیر می توانید از تشدید پولیپ بینی جلوگیری کنید:

  1. آلرژی و آسم خود را مدیریت کنید.
  2. به توصیه های پزشک گوش فرا دهید و در مصرف دقیق داروها کوشا باشید.
  3. از تحریک بینی خود اجتناب کنید قرار گرفتن در محیطی که هوای آن آلوده و مملو از گرد و غبار می باشد موجب تحریک بینی و سینوس ها و در نهایت تورم در مجرا می شود . حدالامکان در روزهای آلوده از منزل بیرون نروید و در صورت اجبار حتما از ماسک استفاده کنید.
  4. بهداشت را رعایت کنید. دست هایتان را مرتب بشویید. شستشوی دست ها بهترین روش برای مقابله با عفونت های ویروسی و باکتریایی است که می تواند انسداد مجاری را به همراه می آورد.
  5. محیط زندگی خود را مرطوب نگه دارید.
  6. استفاده از دستگاه بخور می تواند دستگاه تنفسی شما را مرطوب نگه دارد و با رقیق کردن مخاط از انسداد سینوس ها جلوگیری کند. با شستن روزانه دستگاه بخور از عدم وجود باکتری در آن اطمینان حاصل کنید.
  7. شستشوی بینی از سرم یا اسپری سالین برای شستشوی مجرای بینی خود استفاده کنید. این اقدام علاوه بر جلوگیری از غلیظ شدن مخاط ، ذرات آلرژی زا و دیگر محرک ها در محیط بینی از بین خواهد برد. اسپری ها و کیت های شستشوی بینی را بدون نیاز به نسخه می توان تهیه کرد.

آیا پولیپ بینی در یک سوراخ بینی است؟

باید توجه داشت که افرادی که به پولیپ بینی مبتلا می شوند ، عمدتا هر دو سوراخ بینی آنها درگیر می شود. در صورتی که توده فقط در یک سوراخ بینی باشد ، باید در سریعترین زمان به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه نمود. زیرا این موضوع ممکن است مربوط به توده های سرطانی باشد و خیلی زود باید مورد بررسی قرار بگیرد.

درمان پولیپ

درمان پولیپ بینی در تهران، ارائه شده توسط بهترین جراح، شامل استفاده اسپری های استروئیدی و همچنین قطره های شستشو دهنده بینی هستند. این اسپری به کاهش حجم پولیپ و همچنین رفع و بهبود علائم در طولانی مدت کمک می کند. داروهای استروئید خوراکی نیز برای مصارف کوتاه مدت کمک کننده هستند و می توانند به کوچک کردن حجم پولیپ و از بین بردن و بهبود علائمی نظیر عدم وجود حس بویایی موثر واقع شوند، البته که مصرف آن ها حتما می بایست تحت نظر پزشک صورت پذیرد.

یکی دیگر از راه های مورد استفاده ، جراحی می باشد که به واسطه آن می توان مستقیما پولیپ ها را برداشت. این جراحی در صورتی انجام خواهد شد که دارو درمانی و استفاده از اسپری موثر نباشد. این نکته را بیاد داشته باشید که اغلب پولیپ ها حتی با وجود انجام عمل جراحی مجددا عود خواهند کرد و نیاز به درمان های استروئیدی برای دوره زمانی طولانی مدت ضرورت پیدا خواهد نمود.

در برخی مواقع و در صورت وجود نگرانی به جهت عفونت هایی که ممکن است اتفاق بیافتد ، تجویز آنتی بیوتیک نیز موثر است ، گرچه از نظر علمی مصرف آنتی بیوتیک ها بر عفونت و پولیپ بینی تاثیری نخواهد گذاشت. در آخر نوعی داروی بیولوژیک به نام دوپیلوماب که برای بیماران مبتلا به آسم با درجه متوسط تا شدید تجویز می شود نیز می تواند در درمان پولیپ تاثیرگذار باشد. این دارو به صورت وریدی هفته ای یک بار تزریق می شود. این راه نشان دهنده این موضوع است که می توان بدون نیاز به جراحی و مصرف داروهای استروئیدی خوراکی عارضه را کنترل کرد. تمام این داروها با توجه به شدت پولیپ بینی در افراد مختلف تجویز خواهد می شوند.

آیا امکان بازگشت پولیپ بینی بعد از درمان وجود دارد؟

افرادی که به پولیپ بینی مبتلا هستند ، عمدتا با بازگشت آن روبرو می شوند. درمان های استروئیدی نیاز به زمان بیشتری برای درمان دارند و باید در طولانی مدت ، پیگیری شوند. در غیر این صورت لازم است از جراحی برای برطرف کردن کامل آن استفاده نمود.

دکتر علی عقیلی

دکتر سید علی عقیلی ، جراح بینی تهران هستند. ایشان دارای بورد تخصصی گوش و حلق و بینی و جراحی سر و گردن بوده و با سال ها فعالیت و تجربه در زمینو رینوپلاستی ، دارای آمار بالایی از عمل های موفق و رضایت بیماران است.

جدیدترین مقالات:
اشتراک گذاری در:
جدیدترین مقالات:
اشتراک گذاری در:
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها